0 votes
in Touch Interface by (120 points)

Got the Colour Display Kit with IL9341 display but no display happening, completely blank

Checked power to display module at 3.2V, I think clock is working but no scope to confirm.

WiFi scan works Ok as does all 8266 examples so no worries with processor
Soldering to pins checked under magnifying glass but display examples don’t work so stuck and wanting suggestions please

Only possibility  I see is calibration etc. suggesting some error with display but hardware or software and how to I fault find?

======================================

COMPILE

Sketch uses 437488 bytes (41%) of program storage space. Maximum is 1044464 bytes.
Global variables use 32448 bytes (39%) of dynamic memory, leaving 49472 bytes for local variables. Maximum is 81920 bytes.
esptool.py v2.6
2.6
esptool.py v2.6
Serial port /dev/cu.Repleo-CP2102-01BCEF88
Connecting....
Chip is ESP8266EX
Features: WiFi
MAC: 2c:f4:32:65:49:31
Uploading stub...
Running stub...
Stub running...
Configuring flash size...
Auto-detected Flash size: 4MB
Flash params set to 0x0240
Compressed 441648 bytes to 271602...

Writing at 0x00000000... (5 %)
Writing at 0x00004000... (11 %)
Writing at 0x00008000... (17 %)
Writing at 0x0000c000... (23 %)
Writing at 0x00010000... (29 %)
Writing at 0x00014000... (35 %)
Writing at 0x00018000... (41 %)
Writing at 0x0001c000... (47 %)
Writing at 0x00020000... (52 %)
Writing at 0x00024000... (58 %)
Writing at 0x00028000... (64 %)
Writing at 0x0002c000... (70 %)
Writing at 0x00030000... (76 %)
Writing at 0x00034000... (82 %)
Writing at 0x00038000... (88 %)
Writing at 0x0003c000... (94 %)
Writing at 0x00040000... (100 %)
Wrote 441648 bytes (271602 compressed) at 0x00000000 in 23.9 seconds (effective 147.7 kbit/s)...
Hash of data verified.

Leaving...
Hard resetting via RTS pin...



VIEWER
Connecting to WiFi Ul………..2/.  *************
.........Connected...Initializing touch screen...
Mounting file system...
Formatting file system...
SPIFFS opened: Failed
Calibration not available
file creation failed
....................................................
Current time: 1586955594

DST Rules Updated:
DST Start: Sun Mar 29 02:00:00 2020
DST End:   Sun Oct 25 02:00:00 2020

Time difference for DST: 7200
[HTTP] Requesting resource at http://api.openweathermap.org:80/data/2.5/weather?id=2650225&appid=f843a8783b76377dfc5f97607db9fed4&units=metric&lang=en
[HTTP] connected, now GETting data
start document
[HTTP] Requesting resource at http://api.openweathermap.org:80/data/2.5/forecast?id=2650225&appid=f843a8783b76377dfc5f97607db9fed4&units=metric&lang=en
[HTTP] connected, now GETting data
start document
Free mem: 23944


 

by (120 points)
Now got rid of Valibration not available and File ystem is OK, error when setting Flash size and no obvious erros anywhere on output other than completely blank display and no backlight.

Could display board be faulty and how would I conform that?
by (13.9k points)
Sorry, this one somehow slipped through. I'm not quite sure what your current status is.

The SPIFFS error in the initial log suggested the flash settings in the Arduino IDE were not as documented at https://docs.thingpulse.com/guides/wifi-color-display-kit/#select-flash-mode-and-flash-size. However, as per your comment this appears to be fixed now? No more SPIFFS errors in the console?
by (120 points)
Better but not fully sorted, serial montor shows logging on to WIFI and getting data but no display, checked power to pin on display board, 3.4 V and some volts on CLK, ordered up new display and will see if that solves problem. Appears to be on display board as I used an old black and white display jumpered onto processor and the data displayed correctly.
by (120 points)
New display and still not working, reloaded software from Github to ensure up to date but still nothing on display.

Please log in or register to answer this question.

Welcome to ThingPulse Q&A, where you can ask questions and receive answers from other members of the community.

https://thingpulse.com

...